Gerealiseerd

Mall of the Netherlands

Om van het verouderde Leidsenhage een internationaal retail-icoon te maken, investeerde Unibail-Rodamco-Westfield meer dan 500 miljoen euro. Met 117.000 m2 vloeroppervlak biedt Mall of the Netherlands ruimte aan flagship stores van topmerken, winkels van lokale ondernemers en allerlei hippe horecaconcepten. Daarnaast huisvest het onder andere een bioscoop met tien zalen, versmarkt Fresh! en boetiekgebied The Gallery. Het hypermoderne en compleet overdekte gebouw vol staal, glas en duurzame toepassingen is ontworpen door MVSA Architects en ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Mall of the Netherlands

Stimuleren helpt

De gemeente Leidschendam-Voorburg stimuleerde het duurzame energieconcept door met subsidie bij te dragen aan de haalbaarheidsstudie. Wethouder Nadine Stemerdink:

Met dit project hopen we andere gemeentes te inspireren om te innoveren op het gebied van duurzaamheid. Het was voor onze gemeente een unieke kans om de verbindende schakel te zijn tussen Unibail en Dunea. We kijken of aquathermie ook een rol kan spelen bij de vervanging van aardgas in de bestaande- en nieuwbouw. De rivierwaterleiding van Dunea ligt tenslotte door onze gemeente.”

Hoe het werkt

Het gebouw heeft een warmte-overschot vanwege alle lampen en winkelend publiek. Die warmte wordt opgeslagen in de grond om te hergebruiken als het gebouw verwarming nodig heeft. Als er koeling nodig is, is die het liefst ook duurzaam en voorradig. Dit is waar Dunea een rol speelt. Het water dat vanaf de rivieren Maas en Lek naar de duinen wordt gepompt om drinkwater van te maken, is in de winter zo koud dat het via een warmtewisselaar met gemak water uit de warmteopslag kan laten afkoelen, zonder dat dit nadeel oplevert voor de drinkwaterproductie. Deze koude wordt dan ook opgeslagen in de grond en weer gebruikt in de zomer.

Duurzaam gekoeld

Het prestigieuze complex wordt sinds 2020 duurzaam gekoeld met rivierwater van Dunea. Het initiatief maakt één van de grootste aquathermie-projecten in Europa. Vastgoedeigenaar, investeerder en exploitant Unibail-Rodamco-Westfield realiseert Mall of the Netherlands: “Duurzaamheid is een speerpunt binnen onze organisatie. We willen de CO2-uitstoot van projecten op het Europese vaste land in 2030 met 50% hebben teruggebracht ten opzichte van 2015. Initiatieven als deze passen daarom heel goed in onze strategie.”